fbpx
Loading...
Novice

Utrinki Mednarodnega dne pisanja z roko

Mednarodni dan pisanja z roko je Društvo Radi pišemo z roko včeraj obeležilo skupaj z Društvom SILA, združenjem mednarodnih žensk z obiski po šolah.  Gospe iz Japonske, Avstrije, ZDA, Romunije, Črne gore, Hrvaške, Egipta in Francije so učencem OŠ Danile Kumar, OŠ Kette Murn, OŠ Miška Kranjca ter Waldorfske šole in dijakom Gimnazije Celje – Center predstavile svoje abecede, pisave in napisale nekaj vsakdanjih besed. Mladim so sporočile, da je pisanje z roko pomembno, saj izraža njihovo posebnost, izvirnost. Spodbudile so jih, naj več in radi pišejo z roko.

Medijska pokritost dogodka je bila velika in nad pričakovanji, česar smo še posebej veseli. To nam daje energijo za delo vnaprej.

Nekaj mnenj in utrinkov

Mnenje koordinatorice, učiteljice, na OŠ Miška Kranjca

Z velikim veseljem smo se na OŠ Miška Kranjca odzvali ponudbi članic Društva Sila, slovenskega združenja mednarodnih žensk. Obisk je napovedoval obeležitev mednarodnega dneva pisanja na roko. Zelo zanimivo. Do danes nismo niti vedeli, da takšen dan obstaja.

V današnjem, modernem času, ko si redkokdaj vzamemo trenutek za pisanje sporočil na roko, sta predstavnici združenja, gospa Tomislava Blatnik (Hrvaška) in gospa Megha Jain (Indija) izpostavili vse prednosti pisanja na roko: od tega, da je to zelo zapleten in koristen proces, ki doda sporočilu osebno noto, do dejstva, da pisanje na roko spodbuja kreativnost in kritično mišljenje, saj zaposluje obe polovici možganov. S svojo iskrivosjo, strokovnostjo in odprtim srcem sta otrokom približali nekaj misli o pomenu pisanja na roko in poudarili pomen znanja jezikov. Otroci so z velikim navdušenjem spremljali njuno predstavitev. Takšni obiski so v šolskem prostoru zelo dobrodošli, saj otrokom zelo koristi, da od različnih ljudi slišijo podobne misli. Neprecenljivo je bilo spremljanje gospe Jain, ki je govorila angleško in se je v šolskem prostoru ustvarila tako zaželena naravna interakcija v tujem jeziku, ki ni predstavljala nobene ovire. Zanimive so bile tudi vzporednica med hrvaščino in slovenščino, ki jih  je skupaj z otroki potegnila gospa Blatnik.

Zahvaljujemo se za neprecenljivo izkušnjo in se veselimo sodelovanja z društvom Sila še ob kakšni drugi priložnosti.

Marjeta Oman

Dear Marijana,

 

I was very pleased . I will be happy to join you next year. Your mission is wonderful and it needs to expand beyond the borders of Slovenia. Thank you.

Best regards,

 

Vesna Lazović, Montenegro

Dear Marijana

It was my pleasure! It was real fun to interact with kids and know their ideas on handwriting. I hope that in our own small way we have infused a little desire for writing more among the future generations. 

Looking forward for such events.

Warm regards

Megha Jain, India

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.