fbpx
Loading...
Teden pisanja z roko 2018

Poročilo za Teden pisanja z roko 2018

Teden pisanja z roko 2018 smo pripravili prvič v organizaciji Društva Radi pišemo z roko; projekt sta podprla Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod RS za šolstvo. Ministrica Maja Makovec Brenčič je napisala pismo podpore našemu projektu. Vključenih je bilo prek 100 ustanov, predvsem osnovnih in srednjih šol, knjižnic, medgeneracijskih centrov, društev in drugih organizacij s prek 9000 udeleženci. V Društvu smo pripravili plakate, s katerih so nas s svojimi pisavami in mislijo ‘Naša prepričanja ustvarjajo dejstva’ pozdravljali  varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, meteorolog Andrej Velkavrh in igralka Polona Juh. Natisnili smo več tisoč razglednic z napisom Radi pišemo z roko, ki jih je posebej za Teden pisanja z roko 2018 oblikovala Ema Dolinar Lovšin. Koordinatorji so gradivo osebno dvigovali v Ljubljani. Vsaka ustanova, ki je prijavila sodelovanje, je pripravila načrt aktivnosti in večina je načrte uresničila.

Letos smo v Društvu Radi pišemo z roko  namenili posebno pozornost raziskavi o odnosu do pisanja z roko in spodbujanju pisanja s pisano pisavo. V skladu z letnim programom dela Društva bomo prvič doslej v Sloveniji s pomočjo rezultatov raziskave spoznali, kakšna stališča imajo mladi in odrasli o pisanju z roko. Pisano pisavo pa spodbujamo zato, ker jo vse bolj pogosto zamenjuje tiskana pisava in to po mnenju strokovnjakov z vidika delovanja možganov ni dobro.  V nekaterih šolah so ravnatelji z roko napisali vabilo k sodelovanju, v drugih so povabili župane, da napišejo nekaj misli z roko. Oblikovali so potujoče zvezke , v kateri so z roko pisali vsi člani v družini, tudi prijatelji. Največkrat  so udeleženci akcije  z roko zapisali ‘To je moja pisava. Kakšna pa je tvoja? Podpis’. S tem so utrjevali spoznanje, da je pisava vsakega od nas posebna, izvirna in neponovljiva. Učenci in dijaki  so se učili pisati razglednice, čestitke, zahvale in pohvale. Izdelovali so knjižne kazalke. Povabili so znane osebnosti iz lokalnega okolja, da so kaj napisali z roko ali jim pripovedovali, kako so včasih pisali. V domovih za starejše so obujali spomine, kako so v njihovem obdobju v šoli ocenjevali tudi ‘pisanje’, ne le posamezne predmete. Na Zavodu RS za transfuzijsko medicino so pisali z roko krvodajalci, zakaj radi darujejo kri. V več šolah so v Tednu pisanja z roko spoznavali nastanek in razvoj pisave skozi različna zgodovinska obdobja. Teden pisanja z roko je bil koristen in zabaven.  Ponekod so učitelji posredovali svoje rokopise, učenci pa so uganjevali, čigav je posamezen rokopis; prav tako so uganjevali pisave učenci med seboj. Uvedli so šolske pismonoše, ki so raznašali razglednice in poštne nabiralnike na šolah. Učenci so spoznavali izvirnost pisav, primerjali pisave babic in dedkov, staršev, učiteljev, prijateljev, sošolcev.

Organizatorji smo veseli zelo pozitivnega odziva do Tedna pisanja z roko 2018  med mlajšimi in starejšimi, manj in bolj izobraženimi, v javnem in zasebnem sektorju,  v mestih in na podeželju, pri učencih, dijakih, učiteljih, starših in v medijih. Podpora je bila res velika in nas navdaja z optimizmom, da je zavedanje pomena ohranjanja pisanja z roko navkljub dominantni uporabi tipkovnice v pisanju sporočil še vedno veliko. Številni učitelji so izrazili prepričanje, da je potrebno nameniti več pozornosti pisanju z roko tudi med letom, ko ni Tedna pisanja z roko.

Izvedbo Tedna so podprla uspešna slovenska podjetja Kolektor, Zorn Plus, Akrapovič, Domel, Egal in Pošta Slovenije.

Lepa je misel, ki so jo napisali v OŠ Spodnja Idrija: ‘Teden pisanja z roko je ustvaril občutek, da se čas odvija počasneje’. Dober občutek, kajne? Ponovno ga bomo priklicali naslednje leto, in sicer od 21. do 25. januarja, ko bomo organizirali Teden pisanja z roko 2019.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.