Loading...

Mediji

Avgust 2018

SPOROČILO ZA MEDIJE: rezultati raziskave o odnosu do pisanja z roko

V Sloveniji si že nekaj let prizadevamo ozaveščati strokovno in splošno javnost o pomenu pisanja z roko. Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je izvirna spretnost. Spretnosti razvijamo z vajo. Strokovnjaki ugotavljajo, da naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost.

Društvo Radi pišemo z roko (www.pisemozroko.si) je letos izvedlo raziskavo o odnosu do pisanja z roko med 873 učenci, dijaki in učitelji.  Rezultati raziskave so spodbudni. 74 odstotkov udeležencev meni, da je navkljub prevladujoči uporabi računalnika, pisanje z roko še vedno pomembno in da radi pišejo z roko. 82 odstotkov vprašanih pravi, da si več zapomnijo, če pišejo z roko; ko se učijo, zapiske še vedno delajo na tradicionalen način, z roko. 84 %  je prepričanih, da so sporočila, napisana z roko, bolj osebna, saj vključujejo čustva in razum. Večina vprašanih opaža, da pisano pisavo vedno bolj nadomešča tiskana pisava. Ker se manj piše z roko, postaja pisana pisava manj čitljiva. 75 % vprašanih meni, da mora postati pisanje z roko skrb vseh učiteljev, ne le tistih, ki poučujejo jezike.

Raziskavo smo izvedli v Tednu pisanja z roko 2018, v katerem je sodelovalo prek 9000 udeležencev, predvsem iz osnovnih in srednjih šol.  Utrinke smo strnili v video  na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=24X9M70CnaA

Mag. Marijana Jazbec, predsednica Društva Radi pišemo z roko: ‘Z raziskavo  smo dobili številne ideje za ohranjanje pisanja z roko. Predvsem bomo spodbujali pisanje  posvetil v knjige, pisanje voščilnic  z roko, npr. za Novo leto ali rojstne dneve, učiteljem v šoli pa svetovali manj naglice pri pisanju, tj. vztrajanje pri lepopisju in čitljivi pisani pisavi. Tehnologija ni rešitev za vse. Pisanje z roko izraža našo individualnost in izvirnost; razlikuje nas od drugih, saj je pisava vsakega človeka edinstvena in neponovljiva. To je pri vzgoji samozavestne osebnosti pomembno. Zato je dobro pisati z roko’.

Naslednje leto bo Teden pisanja z roko 2019  od 21. do 25. januarja 2019.

Pojasnila: e-mail: info@pisemozroko.si ali po telefonu 030 998217.

Maj 2018

O nas tudi v reviji Zarja:

O tednu pisanja z roko 2018:

 

Večer

Šolniki opozarjajo: Stavki brez velikih začetnic in okorna pisava

https://www.vecer.com/stavki-brez-velikih-zacetnic-in-okorna-pisava-6461511

 

April 2018

Radio prvi
https://4d.rtvslo.si/arhiv/aktualna-tema/174530552

Loške novice
Na 12. strani aprilskih Loških novic lahko preberete prispevek Mateje Rant o Tednu pisanja z roko.

Loške novice, april

Marec 2018

Radio Prvi

http://radioprvi.rtvslo.si/2018/02/mozgani-na-dlani-nevron-pred-mikrofon-114/

Pisanje na roko in branje sta pomembna kulturna dosežka človeka. Evolucijsko gledano nista stara, približno pet ali šest tisoč let, sta pa za človeka zelo pomembna. Pisati in brati se naučimo v zgodnjem otroštvu, a glede na to, da živimo v digitalni dobi, se stvari spreminjajo. Pisanje na roko izpodrivata tipkanje in drsanje po zaslonu. Več kot 40 ameriških zveznih držav je že sprejelo standard, da se učitelj sam odloči, ali otroke nauči pisati tudi pisane črke ali ne. Gre za korak s časom ali za opuščanje dejavnosti, ki je zelo pomembna za razvoj možganskih funkcij otroka?

 

Januar 2018

Siol.net

https://siol.net/aktualno/naslovna/mednarodni-dan-pisanja-z-roko-v-znamenju-spodbujanja-mladih-24292

 

Oddaja Dobro jutro

https://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174515496

Radi pišemo z roko: dr. Blaž Koritnik in Marijana Jazbec

 

Mariborinfo

https://mariborinfo.com/novica/globalno/dan-vescine-ki-nas-loci-od-robotov/156914

 

Celje.info

http://www.celje.info/mladi/na-gimnaziji-celje-center-so-pocastili-mednarodni-dan-pisanja-z-roko/

 

STA

https://www.sta.si/2474053/mednarodni-dan-pisanja-z-roko-v-znamenju-spodbujanja-mladih

 

Dostop.si

http://www.dostop.si/Novica.aspx?ID=8919

 

Časoris

Celjski gimnazijci pišejo z roko

 

Sobota.info

https://sobotainfo.com/novica/globalno/ste-vedeli-da-je-danes-mednarodni-dan-pisanja-z-roko/420523

Delo

https://www.delo.si/prosti-cas/zanimivosti/clovek-je-izviren-ze-ce-pise-na-roko.html

Ker vse manj pišemo na roko, so tisti, ki to radi počnejo, ustanovili društvo Radi pišemo z roko. Vsaj osebna sporočila napišimo.