fbpx
Loading...

Mediji

Februar 2024

https://www.pedagoskaperspektiva.si/_files/ugd/27acf0_4fff9c2eeed14158b82e94d1aef27670.pdf?index=true

Januar 2024

https://www.zrss.si/koledar/teden-pisanja-z-roko-2024/

https://www.gorenjskiglas.si/article/20240125/C/240129897/1178/pametni-pisejo-z-roko/February

https://casoris.si/novice/pisanje-z-roko-je-motoricna-sposobnost-ki-ima-stevilne-koristi/

https://ars.rtvslo.si/podkast/jezikovni-pogovori/47471518/175017799

https://fb.watch/pHcXueDx8F/

December 2023

https://avdio.ognjisce.si/oddaja/mvo_2023_12_26_pdc

November 2023

https://sobotainfo.com/novica/lokalno/pisanje-z-roko-tudi-v-digitalni-dobi-pomembna-spretnost-vsaka-pisava-je-enkratna

Oktober 2023

https://mariborinfo.com/novica/lokalno/pisanje-z-roko-tudi-v-digitalni-dobi-pomembna-spretnost-vsaka-pisava-je-enkratna-in

Januar 2022

Začenja se Teden pisanja z roko 2022

Še kaj pišete z roko ali le tipkate? Kdaj ste nazadnje napisali voščilo z roko in ga odnesli na pošto? Kaj pa vaši načrti? Pravijo, da jih lažje uresničimo, če jih napišemo z roko. Pišete le še s tiskanimi črkami, ker ste pozabili pisane? Je vaš podpis čitljiv in tekoč ali se podpišete le s parafo? Verjamete, da se lahko iz pisave razberejo značajske lastnosti pisca?

Pred nami je Teden pisanja z roko (17.1.-21.1. 2022), vseslovenski projekt, ki ga Društvo Radi pišemo z roko organizira že sedmič. Namen je ozaveščati splošno in strokovno javnost o pomenu ohranjanja pisanja z roko. To je še posebej pomembno v času,ko je digitalno pisanje, tj. tipkanje na tipkovnice računalnikov, mobilnih telefonov Ipadov in drugih naprav, preplavilo pisno sporazumevanje in ko je branje z ekranov pogosto naša prevladujoča dnevna aktivnost. Teden pisanja z roko podpira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in nekatera uspešna slovenska podjetja..Vključenih bo rekordnih 321 šol in drugih ustanov s prek 50.000 udeleženci.

Letošnja osrednja tema je Pišemo z roko, ker…, torej bomo ozaveščali prednosti pisanja z roko.. Pisanje z roko

  • je izvirna človekova aktivnost. Nihče na svetu ne piše tako kot vi;
  • omogoča boljše pomnjenje in branje,
  • z njim izražamo večje spoštovanje, saj namenimo prejemniku sporočila več časa in pozornosti,
  • izboljšujemo fine motorične spretnosti,
  • lažje generiramo ideje,
  • angažirana so druga možganska področja kot pri tipkanju.
  • omogoča dolgotrajnejšo pozornost.

Vsako leto izberemo med uglednimi osebnosti tri, ki podpirajo pisanje z roko. Letošnji ambasadorji Tedna pisanja z roko so: pisatelj Tadej Golob, igralka Mojca Fatur in olimpijska zmagovalka Janja Garnbret. Njihove rokopise lahko opazujemo na priložnostih plakatih, ki  so umeščeni v šolah in drugih sodelujočih ustanovah.

Teden pisanja z roko vodijo v posameznih ustanovah koordinatorji, ki ob koncu izdelajo poročilo o izvedenih aktivnostih. Društvo vsa prejeta poročila oblikuje v Zbornik, kjer si  je mogoče ogledati domišljijske in ustvarjalne razsežnosti vseh sodelujočih.

V šolah bodo v tem tednu spodbujali čitljivo in tekoče pisanje z roko, še posebej pisano pisavo. Na socialnih omrežjih bodo objavljali svoje rokopise: ‘To je moja pisava, je izvirna in neponovljiva’ in se podpisali. Zbirali bodo pisave znanih osebnosti in obravnavali zanimive pisave, npr. zelo velike, majhne, enostavne, okrašene, z velikimi zankami, okroglimi pikami, ipd. Spoznavali bodo pisave svojih učiteljev in poskusili uganiti, kdo je kdo. Eni se bodo preizkusili v preiskavah pisav, drugi se bodo prelevili v grafologe in s pomočjo vodiča ugotavljali, kaj razkriva pisava o ljudeh. Sodelovali bodo v nagradni igri, kjer bodo izdelovali video in/ali plakat o prednostih pisanja z roko.

Izjave in informacije: tel. 030 998217, Marijana Jazbec

Januar 2021

Danes  se začenja Teden pisanja z roko, osrednji letni dogodek, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu pisanja z roko nasproti tipkanju na tipkovnico. Letos se še posebej dobro zavedamo, da je postalo tipkanje dominanten način pisanja, tako pri mlajših, kot pri starejših. Izobraževanja na daljavo brez računalnika in drugih digitalnih medijev ne bi bilo mogoče organizirati. Tudi na delovnih mestih izginja pisanje z roko. A prav to spoznanje nas opozarja, da je potrebno prepoznavati in izkoriščati prednosti obojega. Pisanje z roko  ohranja v pisanju človeške, ne le strojne sledi. Nihče nima take pisave kot vi.

Teden pisanja z roko poteka že  šesto leto zapored v organizaciji Društva Radi pišemo z roko in ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Zavoda za šolstvo RS ter nekaterih slovenskih podjetij. Letos sodeluje prek 200 osnovnih in srednjih šol, domov za starejše, ljudskih univerz in knjižnic.  Društvo Radi pišemo z roko vsako leto izbere tri ugledne osebnosti, ki s svojimi rokopisi spodbujajo pisanje z roko, Letos so to zdravnik Erik Brecelj, režiserka Urša Menart in kolesar Tadej Pogačar. Osrednja tema  je letos Pišem pismo prijatelju.

Pisanje z roko je povezanoz našim živčnim in mišičnim sistemom.  Je fina motorična spretnost. Spretnosti  razvijamo z vajo, tj. da pišemo. Zanimivo je spoznanje, da  ima vsak od nas ima drugačno pisavo. Strokovnjaki ugotavljajo, da naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju s tipkovnico. Tu je namreč angažiran drugi del možganov. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo dolgotrajnejšo pozornost in tako vzdržujemo naše možgane v dobri formi, tudi ko smo starejši. Ne zanemarjamo niti pomena izvirnih sporočil, ki jih ob posebnih priložnostih napišemo z roko, npr. voščila, zahvale, pohvale, izraze sožalja.  Z roko napisana sporočila so bolj osebna, izražajo spoštovanje in naklonjenost. 

Po drugi strani pa nam tipkanje omogoča hitrejšo in cenejšo komunikacijo, lažje pridobivanje povratnih informacij in lažjo distribucijo sporočil. Danes si ne moremo več zamišljati pisanja brez tipkanja. Ker vedno manj pišemo z roko, postaja naša pisava manj čitljiva in toga, zato večkrat nadomeščamo pisano pisavo s tiskano. To se dogaja pri mlajših in starejših.

Če hočete biti drugačni, pišite z roko. Naj pride ponovno pisanje z roko v vašo dnevno rutino.  

Izjava predsednice Društva Radi pišemo z roko, Marijane Jazbec. ‘Pisanje z roko je pomembno s kognitivnega, nevrološkega  in socialno kulturnega vidika. Raziskave kažejo, da si pri pisanju z roko več zapomnimo, oblikujemo več idej, razvijamo fine motorične spretnosti in ustvarjamo  dobre medosebne odnose. S sporočili, napisanimi z roko, namreč  izražamo več spoštovanja in naklonjenosti kot s tipkanimi sporočili. Vesela sem, na primer, da je bilo lani v decembru napisanih z roko več novoletnih voščil kot leta poprej. Upam, da to ni bilo le posledica pandemije’.

Maj 2020

Dnevnik, maj 2020

Februar 2020

Zarja Jana, 25. 2. 2020

Januar 2020

Radio Ognjišče, 24. 1. 2020

Radio Ognjišče – Pisava pove veliko o človeku

Oddaja TV Dnevnik, RTV SLO, 23. 1. 2020

Prispevek o Tednu pisanja z roko 2020 (7:09 do 10:43)

Oddaja Porota, RTV SLO, 21. 1. 2020

Predsednica Društva Radi pišemo z roko Marijana Jazbec, ravnatelj Gimnazije Celje – Center Gregor Deleja in preiskovalec pisav Borut Pogačnik so bili danes gostje v oddaji Porota. Pogovarjali so se  aktivnostih v Tednu pisanja z roko, kakšni izzivi se pojavljajo v šoli ob prevladujoči uporabi tipkovnice v pisanju, kaj pisava pove o človeku in zakaj je tako pomembno, da ohranjamo in negujemo svojo pisavo.

Posnetek si lahko ogledate na povezavi https://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174666216/

SPOROČILO ZA MEDIJE: Teden pisanja z roko, od 20. do 24. januarja 2020

Teden pisanja z roko je osrednji letni dogodek Društva Radi pišemo z roko. Namenjen je ozaveščanju o pomenu pisanja z roko nasproti tipkanju na tipkovnico. Poteka že  peto leto zapored ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Zavoda za šolstvo RS.

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je izvirna spretnost, ki je povezanaz našim živčnim in mišičnim sistemom.  Spretnosti  razvijamo z vajo, tj. da pišemo. Osupljivo je spoznanje, da nima na svetu nihče take pisave, kot jo imam jaz ali kot jo imate vi, nihče od 7,7  miljarde ljudi, ki živimo na zemlji. Strokovnjaki ugotavljajo, da naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju s tipkovnico. Tu je namreč angažiran drugi del možganov. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo dolgotrajnejšo pozornost in tako vzdržujemo naše možgane v dobri formi, tudi ko smo starejši.

Razvoj informacijske tehnologije in prevladujoča uporaba tipkovnice v pisnem komuniciranju je privedla do zmanjšanja motoričnih spretnosti, ki jih sicer razvijamo s pisanjem z roko. Mnogi govorijo o digitalni demenci, ‘bolezni’, ki jo digitalne tehnologije povzročajo človeškim možganom. Zato se vedno bolj pogosto izraža potreba po ohranjanju tradicionalnih tehnik učenja: ponavljanja, učenja na pamet, pisanja z roko.

Letošnja osrednja tema Tedna pisanja z roko je V naši družini radi pišemo z roko. S tem želimo nagovoriti tudi starše in stare starše, da bodo vzor mlajšim pri pisanju z roko, še posebej, ko gre za osebna sporočila, npr. čestitke za rojstni dan, novoletna voščila, izrazi sožalja, pohvale, zahvale. V projektu letos sodeluje prek 240 osnovnih in srednjih šol, šol, knjižnic, medgeneracijskih centrov ter drugih izobraževalnih in kulturnih ustanov, kar je dvakrat več kot v letu 2019.  V tem tednu bodo udeleženci na različne načine spodbujali pisanje z roko. V šolah bodo organizirali medgeneracijska srečanja ob pisanju z roko, predavanja,  delavnice iz lepopisja, analize pisave, primerjave različnih pisav, kjer bodo iskali razlike in podobnosti, razstave rokopisov znanih osebnosti, večjo pozornost bodo namenjali čitljivosti pisane pisave ipd. V Društvu smo pripravili plakat, na katerem so trije letošnji ambasadorji pisanja z roko s svojimi rokopisi: Nuška Drašček, Uroš Kuzman in Ilka Štuhec. Ob koncu Tedna bomo izdelali e- knjigo, v kateri bodo zbrana vsa poročila udeležencev Tedna 2020.

Teden pisanja z roko je vsako leto okrog 23. januarja. Na ta dan v številnih državah po svetu obeležujejo  Mednarodni dan pisanja z roko. Pobudo za to je dalo leta 1980 Ameriško združenje za izdelavo pisal (Writing Instrument Manufacturer’s Association), ki je uporabilo podpis  Johna Hancocka pod Deklaracijo  neodvisnosti ZDA za promocijo pisanja z roko.

Avtorica pobude in predsednica Društva Radi pišemo z roko, Marijana Jazbec

Izjava. Pisanje z roko je pomembno sredstvo za izražanje individualnosti, izvirnosti. Delovna mesta prihodnosti bodo bolj kot doslej povezana z ustvarjalnostjo in domišljijo, zato je potrebno te kompetence negovati in razvijati. Zakaj bi zavrgli nekaj, kar je izvirno naše? Več moramo pisati z roko, da bo ostala naša pisava lepa, to je tekoča in čitljiva.

Kontakt: Marijana Jazbec, tel. 030 998217, e: , www.pisemozroko.si


Lep pozdrav,

November 2019

Občinsko glasilo Novice občine Pesnica

Intervju z vodjo Uric pisanja z roko za starejše

V eDemenci je objavljen zanimiv  intervju z vodjo Uric pisanja z roko za starejše Aleksandro Kosec: https://edemenca.si/aleksandra-kosec-intervju-drustvo-radi-pisemo-z-roko/

Časopis Dnevnik: Srečanja za starejše namenjena pisanju z roko

Eden od udeležencev Uric pisanja z roko iz Doma Trnovo Franc Vodopivec pravi, da se je pisanja z roko učil še v času črnilnikov. Celoten članek je na povezavihttps://www.dnevnik.si/1042913058/lokalno/ljubljana/srecanja-za-starejse-namenjena-pisanju-z-roko

Maj 2019

Revija Vzajemna, intervju s predsednico Društva radi pišemo z roko Marijano Jazbec

Januar 2019

Radio 1, Novice – 09:30, 25. 1. 2019

Letošnji teden pisanja z roko je posvečen pisanju posvetil v knjige

NATAŠA LESKOVŠEK (novinarka): Letošnji teden pisanja z roko je posvečen pisanju posvetil v knjige. Namen tedna pisanja z roko je ozaveščati javnost o pomenu potrebnega ravnovesja med pisanjem z roko in pisanjem s tipkovnico, saj je pisanja z roko vse manj. Pobudo za več pisanja z roko pa so podprli tudi poslanke in poslanci v državnem zboru, ki bodo pisali posvetila v posebne knjige, tako imenovane male ustave. Te bodo nato podarili dijakom in dijakinjam različnih srednjih šol v Sloveniji, med drugim tudi dijakom in dijakinjam Gimnazije Celje Center.

TV Slovenija 1, Odmevi, 25. 1. 2019

Mineva teden pisanja z roko

ROSVITA PESEK (voditeljica): Pri koncu Odmevov smo. Le še eno sporočilo hranimo za vas. Mineva teden pisanja z roko. To je izvirna in neponovljiva spretnost človeka. Nihče nima take pisave, kot mi. Zato v Društvu Radi pišemo z roko pravijo, da moramo biti ponosni na svojo pisavo in si prizadevati, da bo še dolgo ostala lepa, torej čitljiva in tekoča. Zatorej , spoštovani prijatelji Odmevov, gledali ste 5243. Odmeve. Skupaj smo že 22 let. Želimo si, da bi še dolgo ostali naši zvesti gledalci. Veseli smo, da si vsak delovnik zvečer vzamete čas in z nami analizirate najpomembnejše dogodke dneva . Cenimo vašo naklonjenost. Lahko noč vam želi ekipa Odmevov.

Radio Slovenija 2, Dobro jutro, 25. 1. 2019

Še znamo pisati z roko?

RA SLOVENIJA 2, 25.1.2019, DOBRO JUTRO, 6:49

MATEJ KOŠMRLJ (voditelj): Dobro jutro z Vala 202. 10 pred Drugo jutranjo kroniko. Če ob tejle uri še vidite pisano, ste pravi za našo današnjo jezikalno temo. Pišemo pisane črke še preden jih pozabimo, ampak Slovenija ni na vrhu seznama ogroženosti. Denimo v ZDA se lahko v več kot 40. zvezdnih državah učitelji sami odločijo, ali bodo učence sploh še učili pisati tudi pisane črke. Počasi gremo očitno nazaj h križcu.

MARJANA JAZBEC: Ker pišemo vse manj, postaja naša pisava manj čitljiva, manj tekoča in ni več tako lepa, kot je bila v preteklosti.

MATEJ KOŠMRLJ (voditelj): Marjana Jazbec je predsednica Društva radi pišemo z roko. Oglasi se torej v jezikanju ob 8h. Analizirali bomo med drugim tudi doktorsko pisavo. Kaj je to?

MIMOIDOČI 1: Vse, ki se ne da bratu.

MIMOIDOČA 1: Nekaj, kar se ne da prebrati.

MIMOIDOČA 2: Toliko časa so se učili, da se pisati niso naučili. Ne, hecam se.

MIMOIDOČA 3: Moja hči pa lepo piše, ne, je tudi zdravnica pa lepo piše, no, ona lepo piše, čitljivo, ne. Medtem ko arhitektka, ki jo imam, groza, bog pomagaj. Ne morem brati. To so pa take oblike črk, tisto Mislim, ne vem kakšne oblike, tako da ja, za dohtarje pa res ne vem zakaj imajo tako grdo pisavo oziroma tako hitijo. Po moje se malo tudi afnajo ali kaj je s tem. Ja, frajerji.

MIMOIDOČI 2: V zgodovini so imeli doktorske pisave, na primer France Prešeren, tako da temu bi jaz rekel doktorska pisava.

MIMOIDOČI 3: Veliko pišejo in hitijo in napišejo samo toliko, da lahko zelo redko število oseb prebere to.

MIMOIDOČA 4: V lekarni.

MIMOIDOČI 3: Ja, več ali manj.

MATEJ KOŠMRLJ (voditelj): Ob 8h torej v Jezikanju o pisanju na roko. Smo namreč v tednu pisanja na roko.

7:42

MATEJ KOŠMRLJ (voditelj): Kdo na svetu bi lahko imel podpis, ki spominja na žičnato ograjo? Google ve, vi pa tudi ne potrebujete prav veliko domišljije, da ga boste našli. Tudi o grafologiji bomo namreč kako rekli v Jezikanju danes.

MARJANA JAZBEC: Pisava je podzavestna aktivnost in mi torej ne moremo kontrolirati našega pisanja, razen, če to delamo namenoma, ampak potem pokvarimo ritem. Potem pa pisava ni več lepa, ne, je nadzorovana.

MATEJ KOŠMRLJ (voditelj): Kakšna je pa vaša? Mi, mi, mislim s tem jutranjo ekipo, smo svojo objavili na Valovskih spletiščih. Sicer pa ob tednu pisanja z roko prav to tema tokratnega Jezikanja na Valu čez 18.

Vestnik.si, 25.01.2019

Zapisi z roko samo še v muzejih? Miša Molk si ne predstavlja, da bi dedku Mrazu pisala z računalnikom

V teh dneh obeležujemo teden pisanja z roko, ki ga organizira društvo Radi pišemo z roko ob podpori ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter nekaterih slovenskih podjetij. Letošnja osrednja tema je pisanje posvetil v knjige. Kot pravijo v društvu, je posvetilo, napisano na roko, nekaj posebnega, saj je pisava vsakega človeka izvirna in neponovljiva.

“Razvoj informacijske tehnologije in prevladujoča uporaba računalnika v pisnem komuniciranju je privedla do zmanjšanja motoričnih spretnosti, ki jih razvijamo s pisanjem z roko. Napisati eno stran z roko predstavlja pravi fizični napor. Učitelji opažajo in mladi poudarjajo, da skoraj ne znajo več pisati z roko, njihove kretnje so toge, neizdelane, nerodne. Tudi veliko večino osebnih sporočil, npr. čestitk za rojstni dan, zahval ali pohval, izrazov sožalja pošiljamo in prejemamo preko e-pošte. E-pošta ima moč množičnega, poceni pa tudi neosebnega komuniciranja. Z enim klikom lahko pošljete sporočilo več stotim prejemnikom,” so opozorili pri društvi Radi pišemo z roko.

Medtem ko obstaja bojazen, da bi pisanje z roko povsem zamenjali računalniki in telefoni, so Finci pred nekaj več kot dvema letoma naredili korak v tej smeri. Pozornost so namreč usmerili na učenje tipkanja. Namesto učenja pisanih črk so uvedli predmet hitrega pisanja z računalniško tipkovnico. Kot smo že takrat poročali v Večeru, se v ta predmet otroci vključijo takoj po tem, ko se naučijo pisati tiskane črke. Starši in otroci so bili nad spremembami navdušeni, zadržani pa so zlasti nevroznanstveniki. Slednji pravijo, da ročno pisanje dobro vpliva na razvoj možganov, motoriko in preprečuje disleksijo.

Da na pisanje z roko niso povsem pozabili, dokazujejo štirje sogovorniki. Pisateljica Janja Vidmar, Aksinja Kermanuer, predsednica Društva slovenskih pisateljev, sicer pisateljica, pesnica in učiteljica, televizijska voditeljica MIša Molk ter Jernej Pikalo, minister za šolstvo znanost in šport.

Mogoče bodo nekoč zapisi z roko razstavljeni le še v muzejih kot artefakti. Pisateljica Janja Vidmar pravi, da si mnogo zapiskov, zamisli in komentarjev zapisuje ročno. “Pred davnimi leti in pol ducata odsluženih tipkovnic sem v vaše časopisno podjetje nosila rokopise v zvezkih, da jih je tajnica prijazno pretipkavala. Tudi moji časi so se vmes digitalizirali, ampak še vedno imam prostor okrog računalnika zatrpan z ročno popisanimi listi, samolepilnimi lističi, zvezki in beležnicami. Po mojem gre za avtomatizem.”

Vidmarjeva pravi, da se pisanju z roko še ni nikoli odrekla. “Redno ga vzdržujem, najbrž je tako z vsemi nami, ki smo še generacija pisanja z roko kot kompleksne veščine, ki obsega motorične, zaznavne in kognitivne spretnosti.” Obeležila je tudi teden pisanja z roko. Kako? “Na prošnjo šole ali dveh sem jim ob obeležju pisanja z roko odposlala nekaj ročno napisanih pisem.

Delo, 25. 1. 2019

Aktualno24.si, 24. 1. 2019

Kdaj ste nazadnje pisali z roko?

Kdaj ste nazadnje pisali z roko? Še znate pisati pisane črke? Veste, kako pomembno je pisati z roko in kakšen vpliv ima na delovanje naših možganov? Čas je pravšnji za postavljanje takšnih vprašanj, saj poteka Teden pisanja z roko, poleg tega pa smo včeraj v Sloveniji in po svetu obeleževali tudi mednarodni dan pisanja z roko.

V dobi mobilnih telefonov in računalnikov imamo pri pisanju besedil vedno več opravka s tipkovnico in zasloni na dotik, opuščamo pa v šoli naučeno pisanje z roko. Magistra komunikologije Marijana Jazbec izpostavlja, da je trend zmanjševanja pomena pisanja z roko ni nekaj, kar se je zgodilo v relativno kratkem času, pač pa je to daljši proces, ki se je začel s pohodom novih tehnologij. Ob vse bolj pogosti uporabi računalnikov se je navada tipkanja v naše življenja prikradla postopoma, tako rekoč nezavedno. Zaradi učinkovitosti in priročnosti se novega načina ni bilo težko navaditi.

Na začetku so nove načine komuniciranja pograbile predvsem mlajše in srednje generacije, sčasoma pa tudi starejši, ki so spoznali, da je življenje s tehnologijo enostavnejše, saj za manj pomembne opravke po nepotrebnem ne izgubljamo časa. »Nakup oblačil opravimo preko spleta, na računalniku napišemo seminarsko nalogo in sestavimo urnik, se dogovorimo za sestanek in podobno,«našteva Jazbečeva.

Čestitk ni spoštljivo pošiljati po mobilnem telefonu. Ače nam računalniki po eni strani olajšujejo vsakdanje

življenje, se je pretirani rabi novih tehnologij pri medsebojnem komuniciranju dobro izogniti. Pomen pisanja z roko se izgublja, a bi ga morali po mnenju Jazbečeve ohranjati kot kulturo komuniciranja, med tipkanjem in pisanjem z roko pa bi morali vsaj do neke mere vzpostaviti ravnovesje. »Vsi ekstremi so slabi; ravnovesje je vedno boljša izbira. Menim, da trenutno prehajamo v ekstrem, saj celo osebna sporočila, ki vsebujejo čustveno noto, izražajo nek osebni odnos in naklonjenost in spoštovanje do tistega, ki mu sporočilo namenjamo, natipkamo in pošljemo s sporočilom preko telefona ali računalnika,«pri tem izpostavlja Jazbečeva.

A čeprav je natipkati in poslati sporočilo preko računalnika najlažji način, bi se morali zavedati, da čestitk ni spoštljivo pošiljati preko mobilnih telefonov ali elektronske pošte, saj si oseba, ki ji sporočilo namenjamo, zasluži večjo pozornost. »

Čestitke, pohvale, izrazi sožalja – to so sporočila, ki bi morala biti pisana z roko, saj gre za osebni odnos in to moramo ati ohranjati oziroma bi morala to postati naša kultura komuniciranja,«poudarja Jazbečeva in dodaja, da ne glede na to,da sta čas in pozornost omejeni dobrini, bi lahko tudi šefi v podjetjih z roko pisali zahvale in pohvale svojim sodelavcem. To so preprosti način izkazovanja naklonjenosti tistim, ki si to zaslužijo.

Pomembno je krepiti miselne funkcije. Pisanje z roko pa ni pomembno le pri medosebnih odnosih, saj je za povrh za naše možgane precej kompleksnejša gibalna aktivnost, pri čemer so udeleženi tudi razširjeni deli možganov. Motorična skorja, ki pošilja ukaze pri pisanju z roko, je tesno povezana z drugimi deli možganov, ki so pomembni za razmišljanje, koncentracijo in spomin. »Na tak način se miselne funkcije krepijo, zato moramo najti ravnovesje med tipkanjem in pisanjem na roko,«podobno kot Jazbečeva poudari nevrolog Blaž Koritnik.

Po njegovih besedah so za naše možgane nekatere dejavnosti napornejše kot druge, pri čemer možgani pogosto izberejo zanje manj naporne aktivnosti. In čeprav pisanje z roko za možgane ni zelo naporno, je v primerjavi s tipkanjem zagotovo večji izziv. »Še tako težka aktivnost čez čas postane mačji kašelj, kar lahko trdimo za tipkanje na tipkovnico. S pisanjem z roko se je zgodilo to, da je bila še pred desetletjem ali dvema to lahka naloga, sedaj pa postaja vedno težja,«ugotavlja Koritnik. Dan pisanja z roko so leta 2016 razširili na teden</h>Teden pisanja z roko poteka že tretje leto zapored, v sklopu projekta pa sodeluje že več kot 120 srednjih in osnovnih šol. Šolarji in dijaki se lahko udeležijo predavanj o disleksiji, različnih svetovnih pisavah, skritih sporočilih v pisavi in podobno. Jazbečeva, ki je tudi glavna pobudnica projekta, si želi, da vsi udeleženi konec tedna spoznajo, da je pisava vsakega posameznika edinstvena, da moramo to znati spoštovati in se truditi, da pišemo čitljivo. Ne sme nam biti vseeno, kako pišemo. »Pisanje z roko je izvirna in neponovljiva spretnost človeka. Nihče nima take pisave kot mi. Zato menim, da moramo biti ponosni na svojo pisavo in si prizadevati, da bo še dolgo ostala lepa, to je čitljiva in tekoča. To bomo dosegli na preprost način, tj. da bomo več pisali z roko. To je tudi temeljno sporočilo, ki ga želimo z društvom Radi pišemo z roko, deliti med ljudi«, zaključuje Jazbečeva.

Dnevnik.si, 24. 1. 2019

Kdaj ste nazadnje pisali z roko?

Kdaj ste nazadnje pisali z roko? Še znate pisati pisane črke? Veste, kako pomembno je pisati z roko in kakšen vpliv ima na delovanje naših možganov? Čas je pravšnji za postavljanje takšnih vprašanj, saj poteka Teden pisanja z roko, poleg tega pa smo včeraj v Sloveniji in po svetu obeleževali tudi mednarodni dan pisanja z roko.

V dobi mobilnih telefonov in računalnikov imamo pri pisanju besedil vedno več opravka s tipkovnico in zasloni na dotik, opuščamo pa v šoli naučeno pisanje z roko. Magistra komunikologije Marijana Jazbec izpostavlja, da je trend zmanjševanja pomena pisanja z roko ni nekaj, kar se je zgodilo v relativno kratkem času, pač pa je to daljši proces, ki se je začel s pohodom novih tehnologij. Ob vse bolj pogosti uporabi računalnikov se je navada tipkanja v naše življenja prikradla postopoma, tako rekoč nezavedno. Zaradi učinkovitosti in priročnosti se novega načina ni bilo težko navaditi.

Na začetku so nove načine komuniciranja pograbile predvsem mlajše in srednje generacije, sčasoma pa tudi starejši, ki so spoznali, da je življenje s tehnologijo enostavnejše, saj za manj pomembne opravke po nepotrebnem ne izgubljamo časa. »Nakup oblačil opravimo preko spleta, na računalniku napišemo seminarsko nalogo in sestavimo urnik, se dogovorimo za sestanek in podobno,«našteva Jazbečeva.

Čestitk ni spoštljivo pošiljati po mobilnem telefonu.  A če nam računalniki po eni strani olajšujejo vsakdanje življenje, se je pretirani rabi novih tehnologij pri medsebojnem komuniciranju dobro izogniti. Pomen pisanja z roko se izgublja, a bi ga morali po mnenju Jazbečeve ohranjati kot kulturo komuniciranja, med tipkanjem in pisanjem z roko pa bi morali vsaj do neke mere vzpostaviti ravnovesje. »Vsi ekstremi so slabi; ravnovesje je vedno boljša izbira. Menim, da trenutno prehajamo v ekstrem, saj celo osebna sporočila, ki vsebujejo čustveno noto, izražajo nek osebni odnos in naklonjenost in spoštovanje do tistega, ki mu sporočilo namenjamo, natipkamo in pošljemo s sporočilom preko telefona ali računalnika,«pri tem izpostavlja Jazbečeva.

Čeprav je natipkati in poslati sporočilo preko računalnika najlažji način, bi se morali zavedati, da čestitk ni spoštljivo pošiljati preko mobilnih telefonov ali elektronske pošte, saj si oseba, ki ji sporočilo namenjamo, zasluži večjo pozornost. »Čestitke, pohvale, izrazi sožalja – to so sporočila, ki bi morala biti pisana z roko, saj gre za osebni odnos in to moramo znati ohranjati oziroma bi morala to postati naša kultura komuniciranja,«poudarja Jazbečeva in dodaja, da ne glede na to, da sta čas in pozornost omejeni dobrini, bi lahko tudi šefi v podjetjih z roko pisali zahvale in pohvale svojim sodelavcem. To so preprosti način izkazovanja naklonjenosti tistim, ki si to zaslužijo.

Pomembno je krepiti miselne funkcije

Pisanje z roko pa ni pomembno le pri medosebnih odnosih, saj je za povrh za naše možgane precej kompleksnejša gibalna aktivnost, pri čemer so udeleženi tudi razširjeni deli možganov. Motorična skorja, ki pošilja ukaze pri pisanju z roko, je tesno povezana z drugimi deli možganov, ki so pomembni za razmišljanje, koncentracijo in spomin. »Na tak način se miselne funkcije krepijo, zato moramo najti ravnovesje med tipkanjem in pisanjem na roko,«podobno kot Jazbečeva poudari nevrolog Blaž Koritnik.

Po njegovih besedah so za naše možgane nekatere dejavnosti napornejše kot druge, pri čemer možgani pogosto izberejo zanje manj naporne aktivnosti. In čeprav pisanje z roko za možgane ni zelo naporno, je v primerjavi s tipkanjem zagotovo večji izziv. »Še tako težka aktivnost čez čas postane mačji kašelj, kar lahko trdimo za tipkanje na tipkovnico. S pisanjem z roko se je zgodilo to, da je bila še pred desetletjem ali dvema to lahka naloga, sedaj pa postaja vedno težja,« ugotavlja Koritnik.

Dan pisanja z roko so leta 2016 razširili na teden

Teden pisanja z roko poteka že tretje leto zapored, v sklopu projekta pa sodeluje že več kot 120 srednjih in osnovnih šol. Šolarji in dijaki se lahko udeležijo predavanj o disleksiji, različnih svetovnih pisavah, skritih sporočilih v pisavi in podobno. Jazbečeva, ki je tudi glavna pobudnica projekta, si želi, da vsi udeleženi konec tedna spoznajo, da je pisava vsakega posameznika edinstvena, da moramo to znati spoštovati in se truditi, da pišemo čitljivo. Ne sme nam biti vseeno, kako pišemo.

 »Pisanje z roko je izvirna in neponovljiva spretnost človeka. Nihče nima take pisave kot mi. Zato menim, da moramo biti ponosni na svojo pisavo in si prizadevati, da bo še dolgo ostala lepa, to je čitljiva in tekoča. To bomo dosegli na preprost način, tj. da bomo več pisali z roko. To je tudi temeljno sporočilo, ki ga želimo z društvom Radi pišemo z roko, deliti med ljudi«, zaključuje Jazbečeva.

Morel.si, 23. 1. 2019

Bodo v parlamentu bodo začeli pisati z roko?!

Danes je v preddverju velike dvorane državnega zbora ob Tednu pisanja z roko potekal sprejem članov društva Radi pišemo z roko in dijakov Gimnazije Celje Center ter Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana.Zbrane na sprejemu je nagovoril predsednik državnega zbora Dejan Židan, ki je v nagovoru izrazil podporo pobudi pisanja z roko h kateri nagovarja Društvo Radi pišemo z roko. Omenjena pobuda ga je, kot je dejal, pritegnila s podatkom, da je pisanja z roko vse manj in da je treba pisanje z roko zato dodatno spodbujati. K podpori pobude pa so ga, tako Židan, prepričala tudi dejstva, na katera opozarjajo strokovnjaki, in sicer, da »pisanje z roko vodi k razvijanju motoričnih sposobnosti, prav tako pomeni bolj kompleksno delovanje naših možganov, informacija napisana z roko pa ostane tudi dlje časa v našem spominu«.

Predsednik državnega zbora je izrazil tudi zadovoljstvo, da se je skoraj sedemdeset poslank in poslancev ob tej priložnosti odločilo, da je z roko napisalo posvetila zbranim dijakinjam in dijakom, ki jim jih je predsednik danes nato tudi podaril, skupaj z žepnimi izdajami slovenske ustave. Osrednja tema letošnjega tedna pisanja z roko, ki bo potekal do 25. januarja v organizaciji Društva Radi pišemo z roko in ob podpori ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter nekaterih slovenskih podjetij, je namreč pisanje posvetil v knjige.

Kot je med drugim v nagovoru dejala predsednica društva Radi pišemo z roko Marijana Jazbec, je namen tedna pisanja z roko ozaveščati strokovno in splošno javnost o pomenu potrebnega ravnovesja med pisanjem z roko in pisanjem s tipkovnico. Z roko pišemo čedalje manj in zato postaja, tako predsednica društva, naša pisava tudi vedno manj čitljiva in toga. Digitalna tehnologija je po njenih besedah resda prinesla velik napredek v našem življenju, vendar pa bi kljub temu morali ohranjati tisto, kar je izvirno naše, in to pisanje z roko nedvomno je, je zaključila Marijana Jazbec. To so sporočili iz državnega zbora. (konec)

Časoris, 23.1.2019

Samo človek zna pisati z roko

Sonja 23. 1. 2019 2 min.

Nalivno pero, brisalec, barvice, svinčnik, radirka.

Vse to je v vsaki otroški puščici.

A že v višjih razredih osnovne šole se peresa in barvice izgubijo, odrasli pa s sabo nosijo kvečjemu kemični svinčnik. Še več je takih, ki si vse zapisujejo kar v telefon.

V društvu Radi pišemo z roko se trudijo za ohranjanje pisanja. »Upamo, da nas v razcvetu digitalne tehnologije ne bo zapustila zdrava pamet in da ne bomo zavrgli tistega, kar je samo naše,« pravi predsednica društva Marijana Jazbec.

Na pobudo Združenih narodov je 23. januarja mednarodni dan pisanja z roko, v Sloveniji pa so v društvu ta dan raztegnili na ves teden. Letos je posvečen pisanju posvetil v knjige.

»Pisanje z roko ima v ultramoderni realnosti tudi pridih romantike nekdanjih časov. To je spomin na odišavljen pisemski papir, na katerem so se prelivale najiskrenejše misli zaljubljencev. S porumenelih rokopisov lahko spremljamo ustvarjalni proces znanstvenikov in umetnikov. To poskušamo razkriti tudi našim dijakom,« pravi Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje – Center, kjer veliko pozornosti posvečajo pisanju z roko.

A pisanje z roko je tudi pomembno za naš razvoj.

»Pri učenju pisanja z roko ne gre le za učenje oblikovanja in povezovanja črk, temveč tudi za urjenje spretnosti prstov, roke, in za disciplinirano sledenje navodilom. Vsaka črka ima svojo obliko in to je treba upoštevati,« dodaja strokovnjakinja Tereza Žerdin.

Pisanje z roko namreč zahteva vnaprejšnji premislek in večjo zbranost. Roka mora slediti miselnim ukazom. V tretjem ali četrtem razredu otroci razvijejo svojo pisavo. Pisanje postane avtomatično in hitrejše. Črke začno izgubljati strogo začrtano obliko. In tedaj se naredi prostor za ustvarjalnost. »Ta se kaže tako pri pisavi kot vsebini pisanja,« poudarja Tereza Žerdin.

Slovenske novice, 22. 1. 2019

Radio Veseljak, 21.1.2019

Na pobudo društva Radi pišemo z roko tudi letos po Sloveniji poteka Teden pisanja z roko. Namen tedna je opozoriti na pomen pisanja z roko in hkrati vzpostaviti pozitiven odnos do tovrstnega pisanja. Sporočila, napisana z roko, sežejo do srca in so bolj osebna.

Veselimo se, da smo lahko na pobudo OŠ Železniki sodelovali pri njihovem projektu in za to morda vsaj nekaj otrok navdušili za rokopis. Pretekle mesece smo namreč v studiu Radia Veseljak izkoristili možnost za zbiranje rokopisov številnih slovenskih glasbenikov. Lepa posvetila bodo osnovnošolkam in osnovnošolcem na ogled v prav posebni vitrini.

Murski val, Poročila – 09:01, 21. 1. 2019

Osrednja tema letošnjega tedna pisanja z roko je pisanje posvetil v knjige

Z današnjim dnem se po Sloveniji začenja Teden pisanja z roko 2019, ki ga organizira društvo Radi pišemo z roko ob podpori ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter nekaterih slovenskih podjetij. Osrednja tema letošnjega tedna pisanja z roko je pisanje posvetil v knjige.

STA.si, 21. 1. 2019

https://www.sta.si/2596855/letosnji-teden-pisanja-…

Letošnji teden pisanja z roko posvečen pisanju posvetil v knjige

Z današnjim dnem se po Sloveniji začenja Teden pisanja z roko 2019, ki ga organizira društvo Radi pišemo z rok ob podpori ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter nekaterih slovenskih podjetij. Osrednja tema letošnjega tedna pisanja z roko je pisanje posvetil v knjige, so v sporočilu za medije zapisali v društvu.

Posvetilo napisano z roko, je nekaj posebnega, saj je pisava vsakega človeka izvirna in neponovljiva. Knjiga s posvetilom tako postane veliko bolj osebno darilo, saj zagotavlja trajni spomin na osebo, ki je knjigo podarila, so zapisali v društvu Radi pišemo z roko.

Namen tedna pisanja z roko je ozaveščati javnost o pomenu potrebnega ravnovesja med pisanjem z roko in pisanjem s tipkovnico, saj je pisanja z roko vse manj, opozarjajo v društvu. Sodeč po raziskavah, ima pisanje z roko kar nekaj prednosti. Med drugim se informacija, ki jo napišemo z roko, v spominu zadrži dlje časa. Poleg tega naši možgani delujejo bolj kompleksno pri pisanju z roko, kot pri pisanju s tipkovnico, so še izpostavili v društvu.

V letošnjem tednu pisanja, ki bo potekal do petka, 25. januarja, bo sodelovalo 115 osnovnih in srednjih šol, knjižnic, medgeneracijskih centrov, društev in drugih ustanov. Pobudo za več pisanja z roko pa bodo podprli tudi poslanke in poslanci v državnem zboru, ki bodo pisali posvetila v posebne knjige, tj. male ustave. Te bodo nato podarili dijakinjam in dijakom Gimnazije Celje Center ter Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije iz Ljubljane. V tem tednu se bodo zvrstila tudi različna predavanja, med drugimi jih bodo izvajale tudi članice mednarodnega združenja žensk v Ljubljani Sila, ki bodo v slovenskih šolah predstavljale svoje abecede. Na nekaterih šolah bodo potekala tudi predavanja o disleksiji in skritih sporočilih v pisavi.

Številne šole bodo pobudo za več pisanja z roko razširile tudi v družine učencev in dijakov ter v svoje lokalne skupnosti.

Oblikovali bodo spominske knjige, ki bodo krožile po šolah in v katere bo vsak napisal svojo misel in se podpisal. Med drugim bodo učenci in dijaki na družbenih omrežjih objavljali fotografije s svojo pisavo, so še zapisali v društvu.

Novice – Slovenske Konjice, 17. 1. 2019

Zarja, 15. 1. 2019

Gorenjski glas, 11. 1. 2019

Primorske novice, 11. 1. 2019

Natečaj za zbirko Škratkova pot

SPOROČILO ZA MEDIJE, 7. 1. 2019

Teden pisanja z roko (od 21. do 25. januarja 2019)

Spoštovani!

V Sloveniji si že nekaj let prizadevamo ozaveščati strokovno in splošno javnost o pomenu pisanja z roko v času prevladujočega digitalnega komuniciranja.

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je izvirna spretnost. Spretnosti razvijamo z vajo. Nevrologi opozarjajo, da naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost.

109 šolah, knjižnicah, medgeneracijskih centrih in drugih ustanovah izvajajo še zadnje priprave na Teden pisanja z roko, ki bo potekal od 21. do 25. januarja 2019 v organizaciji Društva Radi pišemo z roko ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. V priponki je pismo podpore Ministra Pikala.

Namen Tedna pisanja z roko je ozaveščati o pomenu pisanja z roko in spodbujati več pisanja z roko nasproti pisanju s tipkovnico (www.pisemozroko.si)

Letošnja osrednja tema bo pisanje posvetil v knjige. Želimo poudariti, da je knjiga, ki jo podarjamo, veliko bolj osebno darilo, če vanjo napišemo posvetilo. Tako prejemnik nikoli ne bo pozabil na nas. Posvetilo je lahko kratko: napišemo, zakaj podarjamo, datum in čitljiv podpis. V Šolskem centru Ljubljana bodo dijaki in profesorji podarjali knjige s posvetilom. Jih zbirali  inrazstavili, V nekaterih šolah se bodo posvečali čitljivosti pisave, drugje bodo na brezčrtne liste pisali: ‘To je moja pisava. Nihče drug nima take!’ in se podpisali. Spodbujali bodo pisanje pisanih črk v nasprotju s tiskanimi črkami. Na podružnični šoli Adlešiči bodo učenci obiskali prodajalce v trgovini, poštne uslužbence, gostilničarja, župnika in jih prosili, da nekaj napišejo z roko. Prošnje bodo naslovili tudi staršem in starim staršem. V šoli bodo potem opazovali različne pisave. Na OŠ Brežice bodo organizirali medgeneracijsko izmenjavo knjig s posvetili na Biotehnični šoli Maribor  bodo odprli potujočo spominsko knjigo, v katero bo vsak dijak napisal svojo misel in se podpisal. V OŠ Šmarje SAP bodo opazovali pisave svojih učiteljev pod nazivom: Le kateri učitelj tako piše?’ in poskusili uganiti, kateri učitelj ima kakšno pisavo. Na OŠ Škofja Loka Mesto bodo oblikovali spominsko knjigo, ki bo krožila po razredih, da bo vsakdo napisal eno misel in se podpisal. V OŠ Skrilje bodo  pri pouku več pisali in manj kopirali delovne liste. V organizaciji LU Ajdovščina bodo pripravili natečaj imenovan Škratkova pot in tako ob pisanju z roko povezali  najpomembnejše ustanove v občini Ajdovščina.

V Tednu pisanja z roko se bodo vrstila tudi različna predavanja, od  disleksije, skritih sporočil v pisavi, do medkulturnih predavanj, ki jih bodo izvajale članice mednarodnega društva SILA po šolah.

Vabimo vas, da podprete pobudo za več pisanja z roko.

Kontakt: Marijana Jazbec, telefon 030 998217

4.1.2019, vzajemnost.si

Ohranjamo kulturo pisanja z roko

Društvo Radi pišemo z roko si prizadeva znova uveljaviti veščino pisanja z roko, ki ga zaradi sodobne tehnologije vedno

bolj zanemarjamo. Prepričani so, da naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z

računalnikom. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost.

Letos bodo že drugič zapored pripravili Teden pisanja z roko. Potekal bo od 21. do 25. januarja 2019. Na različne načine

bodo k pisanju na roko spodbujali otroke v osnovnih in srednjih šolah ter obiskovalce knjižnic, medgeneracijskih centrov,

društev … Pripravili bodo tudi brezplačna predavanja na temo skritih sporočil v pisavi, o disgrafiji in disleksiji ter o

različnih pisavah v različnih kulturah. Več informacij dobite na tel. št.: 030 998 217 in na spletni strani društva:

www.pisemozroko.si.

December 2018

Nedeljski dnevnik

Avgust 2018

SPOROČILO ZA MEDIJE: rezultati raziskave o odnosu do pisanja z roko

V Sloveniji si že nekaj let prizadevamo ozaveščati strokovno in splošno javnost o pomenu pisanja z roko. Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je izvirna spretnost. Spretnosti razvijamo z vajo. Strokovnjaki ugotavljajo, da naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost.

Društvo Radi pišemo z roko (www.pisemozroko.si) je letos izvedlo raziskavo o odnosu do pisanja z roko med 873 učenci, dijaki in učitelji.  Rezultati raziskave so spodbudni. 74 odstotkov udeležencev meni, da je navkljub prevladujoči uporabi računalnika, pisanje z roko še vedno pomembno in da radi pišejo z roko. 82 odstotkov vprašanih pravi, da si več zapomnijo, če pišejo z roko; ko se učijo, zapiske še vedno delajo na tradicionalen način, z roko. 84 %  je prepričanih, da so sporočila, napisana z roko, bolj osebna, saj vključujejo čustva in razum. Večina vprašanih opaža, da pisano pisavo vedno bolj nadomešča tiskana pisava. Ker se manj piše z roko, postaja pisana pisava manj čitljiva. 75 % vprašanih meni, da mora postati pisanje z roko skrb vseh učiteljev, ne le tistih, ki poučujejo jezike.

Raziskavo smo izvedli v Tednu pisanja z roko 2018, v katerem je sodelovalo prek 9000 udeležencev, predvsem iz osnovnih in srednjih šol.  Utrinke smo strnili v video  na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=24X9M70CnaA

Mag. Marijana Jazbec, predsednica Društva Radi pišemo z roko: ‘Z raziskavo  smo dobili številne ideje za ohranjanje pisanja z roko. Predvsem bomo spodbujali pisanje  posvetil v knjige, pisanje voščilnic  z roko, npr. za Novo leto ali rojstne dneve, učiteljem v šoli pa svetovali manj naglice pri pisanju, tj. vztrajanje pri lepopisju in čitljivi pisani pisavi. Tehnologija ni rešitev za vse. Pisanje z roko izraža našo individualnost in izvirnost; razlikuje nas od drugih, saj je pisava vsakega človeka edinstvena in neponovljiva. To je pri vzgoji samozavestne osebnosti pomembno. Zato je dobro pisati z roko’.

Naslednje leto bo Teden pisanja z roko 2019  od 21. do 25. januarja 2019.

Pojasnila: e-mail: ali po telefonu 030 998217.

Maj 2018

O nas tudi v reviji Zarja:

O tednu pisanja z roko 2018:

Večer

Šolniki opozarjajo: Stavki brez velikih začetnic in okorna pisava

https://www.vecer.com/stavki-brez-velikih-zacetnic-in-okorna-pisava-6461511

April 2018

Radio prvi
https://4d.rtvslo.si/arhiv/aktualna-tema/174530552

Loške novice
Na 12. strani aprilskih Loških novic lahko preberete prispevek Mateje Rant o Tednu pisanja z roko.

Loške novice, april

Marec 2018

Radio Prvi

http://radioprvi.rtvslo.si/2018/02/mozgani-na-dlani-nevron-pred-mikrofon-114/

Pisanje na roko in branje sta pomembna kulturna dosežka človeka. Evolucijsko gledano nista stara, približno pet ali šest tisoč let, sta pa za človeka zelo pomembna. Pisati in brati se naučimo v zgodnjem otroštvu, a glede na to, da živimo v digitalni dobi, se stvari spreminjajo. Pisanje na roko izpodrivata tipkanje in drsanje po zaslonu. Več kot 40 ameriških zveznih držav je že sprejelo standard, da se učitelj sam odloči, ali otroke nauči pisati tudi pisane črke ali ne. Gre za korak s časom ali za opuščanje dejavnosti, ki je zelo pomembna za razvoj možganskih funkcij otroka?

Januar 2018

Siol.net

https://siol.net/aktualno/naslovna/mednarodni-dan-pisanja-z-roko-v-znamenju-spodbujanja-mladih-24292

Oddaja Dobro jutro

https://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174515496

Radi pišemo z roko: dr. Blaž Koritnik in Marijana Jazbec

Mariborinfo

https://mariborinfo.com/novica/globalno/dan-vescine-ki-nas-loci-od-robotov/156914

Celje.info

STA

https://www.sta.si/2474053/mednarodni-dan-pisanja-z-roko-v-znamenju-spodbujanja-mladih

Dostop.si

http://www.dostop.si/Novica.aspx?ID=8919

Časoris

Sobota.info

https://sobotainfo.com/novica/globalno/ste-vedeli-da-je-danes-mednarodni-dan-pisanja-z-roko/420523

Delo

https://www.delo.si/prosti-cas/zanimivosti/clovek-je-izviren-ze-ce-pise-na-roko.html

Ker vse manj pišemo na roko, so tisti, ki to radi počnejo, ustanovili društvo Radi pišemo z roko. Vsaj osebna sporočila napišimo.