fbpx
Loading...
Teden pisanja z roko 2018

Vabilo za Teden pisanja z roko

Teden pisanja z roko 2018

Vabimo vas, da se nam pridružite!

Ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Zavoda RS za šolstvo pripravlja  Društvo Radi pišemo z roko Teden pisanja z roko 2018.

ZAKAJ je pisanje z roko pomembno?

Razvoj informacijske tehnologije in prevladujoča uporaba računalnika v pisnem komuniciranju je privedla do zmanjšanja motoričnih spretnosti, ki jih razvijamo s pisanjem z roko. Napisati eno stran z roko predstavlja pravi fizični napor. Učitelji opažajo in mladi poudarjajo, da skoraj ne znajo več pisati z roko, njihove kretnje so toge, neizdelane, nerodne. Tudi veliko večino osebnih sporočil, npr. čestitk za rojstni dan, zahval ali pohval, izrazov sožalja, pošiljamo in prejemamo preko e-pošte. E-pošta ima moč množičnega, poceni, pa tudi neosebnega komuniciranja. Z enim klikom lahko pošljete sporočilo več stotim prejemnikom.

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost. Spretnosti  razvijamo z vajo. Naši možgani bolje delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost.

 

KAJ želimo doseči s Tednom pisanja z roko?

 • Ozavestiti mlajše in starejše  o pomenu pisanja z roko.
 • Spodbuditi pisanje z roko, ne le z računalnikom.
 • Vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko.
 • Poudariti pomen razvoja individualnosti. Pisava vsakega človeka je neponovljiva.
 • Spodbuditi razvoj fine motorike. Vaja dela mojstra.
 • Spodbuditi izražanje spoštovanja in naklonjenosti. Pisanje z roko je bolj osebno.

 

KAKO se lahko vključite v Teden pisanja z roko ?

Tu je nekaj idej.

 1. Pisanje s pisano pisavo. Je res, da nekateri srednješolci ne znajo več pisati s pisano pisavo ampak le s tiskano? To ni dobro. Strokovnjaki opozarjajo na pomen pisane pisave nasproti tiskani. Menijo, da pisanje pisanih črk pomaga sinhronizirati levo in desno polovico možganov. Hitra, pisana pisava, je vselej na voljo, ko ni pri roki računalnika. Pisana pisava izraža gibanje narave, tiskana pa bolj posnema stroje. Lepota pisanja z roko je v pisani pisavi.
 2. Letošnji Teden pisanja z roko bomo umestili v Evropsko leto kulturne dediščine. Kulturna dediščina so ‘dobrine, podedovane iz preteklosti, ki jih skupnost opredeli kot  izraz svojih vrednot, identitet, verskih in drugih prepričanj, znanj in tradicij. Za potrebe Tedna pisanja z roko 2018 bomo razumeli kulturno dediščino v širšem smislu. Spomnili se bomo, da je pisanje z roko del kulture v pisnem komuniciranju,  saj je spoštljivo, da določena osebna sporočila, npr. zahvale, pohvale, čestitke, pišemo z roko.  Poiskali boste pisave več generacij v družini ali lokalni skupnosti. Pisali boste o praktičnih vidikih kulturnih dobrin, npr. o pomenu prijaznih odnosov, domači potici, osebni higieni, koncertu, gledališču, urejenosti parka, odnosu do starejših, razumevanju mlajših, o kulturni dediščini v vašem domačem kraju.
 3. Raziskava o odnosu do pisanja z roko. Vabimo ravnatelje, učitelje, učence/dijake, da izpolnijo anketni vprašalnik. Namen raziskave je a) analizirati stanje in b) pridobiti koristne inforamcije, da bi na tej osnovi lahko v prihodnje  oblikovali ustrezne aktivnosti, s katerimi bomo ozaveščali in spodbujali pisanje z roko. Vprašalnik je na tej povezavi https://www.1ka.si/a/155919. Hvaležni bomo, če ga boste v čim večjem  številu izpolnili do 30. marca 2018.
 4. V Tednu pisanja z roko bo Društvo Radi pišemo z roko izvajalo brezplačna predavanja: Skrita sporočila v pisavi otrok in odraslih. Če želite predavanje organizirati pri vas, pokličite na tel. št. 030 998217.
 5. Na socialnih omrežjih boste v Tednu pisanja z roko (Facebook, Twitter,…) na brezčrten papir s pisanimi črkami (rokopis) napisali: To je moja pisava. Kakšna pa je tvoja? In se podpisali. Spodaj je primer:
 6. Organizirajte srečanja s pesniki, oblikovalci in drugimi ustvarjalci, ki pogosto uporabljajo svinčnik in papir v fazi ustvarjanja idej.
 7. Po 8. marcu 2018 bodo na voljo plakati za Teden pisanja z roko 2018 s sloganom: ‘Naša prepričanja pomagajo ustvariti dejstva’, na katerem izražajo podporo pobudi Radi pišemo z roko tri ugledne osebnosti: varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, meteorolog Andrej Velkavrh in igralka Polona Juh. Na voljo bodo vsem, ki boste sodelovali v Tednu pisanja z roko.
 8. Ob koncu akcije bomo pripravili razstavo Tedna pisanja z roko 2018 v izložbenih oknih v središču Ljubljane, zato ne pozabite dokumentirati dogodkov in nam poslati fotografije, da bomo vaše uspehe delili tudi z drugimi.

 

To je le nekaj predlogov. Sicer pa si glede na izkušnje obetamo v Tednu pisanja z roko 2018 vašo brezmejno domišljijo. Vabimo vas, da oblikujete program aktivnosti, s katerimi boste učence/dijake, starše in širšo lokalno skupnost spodbudili k več pisanju z roko.

 

KDO lahko sodeluje?

K sodelovanju ste vabljeni vsi, ki podpirate pobudo ‘Radi pišemo z roko’: vrtci, osnovne in srednje šole, fakultete, ljudske univerze, medgeneracijski centri, društva, knjižnice, knjigarne, podjetja.  Koordinatorji v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, ne pozabite na starše in predstavnike lokalne skupnosti; koordinatorji v knjižnicah in knjigarnah, na obiskovalce; koordinatorji v ljudskih univerzah in medgeneracijskih centrih, na udeležence.

 

Kje dobite dodatna pojasnila?

Na Društvu Radi pišemo z roko, tel. 030 998 217, e-naslovu: .  Spremljajte nas na spletni strani www.grafologika.si v oddelku Društvo Radi pišemo z roko ali na FB Grafologika – Radi pišemo z roko.

Društvo Radi pišemo z roko je bilo ustanovljeno jeseni 2017. Smo v procesu priprave celostne podobe in spletne strani Društva.

 

Kaj je potrebno narediti?

Pomemben datum: 16. februar 2018.

 

Izpolnite spodnjo prijavnico in jo pošljite na e naslov: do 16. februarja 2018. Načrt aktivnosti boste poslali do 16. marca.

 

Naslednja sporočila bomo pošiljali le tistim, ki bodo poslali prijavnico za sodelovanje. Drugo sporočilo za Teden pisanja z roko 2018 lahko pričakujete  9. marca,  kjer vas bomo seznanili  z aktualnimi informacijami.

 

 

Naziv in naslov:……………………………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

POTRJUJEMO SODELOVANJE

v Tednu pisanja z roko, od 26.3. do 30. 3. 2018.

Odgovorna oseba…………………………………………………………,

Koordinator akcije: …………………………………………………telefon:…………………., e- naslov:………………………………………………….

Opomba/vprašanje:…………………………………………………………………………………………………………………………

Prijavnico pošljite na: ali Društvo Radi pišemo z roko, Stegne 23 a, 1000 Ljubljana do 16. februarja 2018.

3 comments
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.