fbpx
Loading...
Teden pisanja z roko 2022

Najavljamo Teden pisanja z roko 2022

Spoštovani,

to je prvo sporočilo, s katerim najavljamo priprave na Teden pisanja z roko 2022, ki ga bomo organizirali skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom za šolstvo RS in uspešnimi slovenskimi podjetji. Nekateri med vami ste z nami od vsega začetka, tj. leta 2016, ko smo prvič obeležili Dan pisanja z roko. V letu 2017 smo ustanovili Društvo Radi pišemo z roko (www.pisemozroko.si).

V Teden pisanja z roko se vključuje vsako leto več šol in drugih izobraževalnih ustanov; v Tednu 2021 je sodelovalo prek 40.000 udeležencev, tj. učencev, dijakov in učiteljev osnovnih in srednjih šol. Za Teden 2022 je zanimanje še večje.

V Tednu pisanja z roko 2022 se bomo torej družili že sedmič. Čeprav si ne znamo zamišljati, da bi bili v času covida-19 brez računalnikov in drugih sredstev za digitalno komunikacijo, je prav pandemija spodbudila razmišljanje, da nas tipkanje preveč unificira, izolira, standardizira, da nam jemlje kreativnost in človeški pridih, ki sta tako značilna za pisanje z roko.

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost. To je izvirna človekova spretnost, saj nihče na svetu ne piše tako kot vi. Spretnosti razvijamo z vajo. Znano je, da možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Učenci, ki pišejo z roko, pišejo spise hitreje, imajo večjo vztrajnost, več idej in dolgotrajnejšo pozornost.

Namen Tedna pisanja z roko je ozavestiti mlajše in starejše o pomenu pisanja z roko, ga spodbuditi, vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko, poudariti pomen razvoja individualnosti, vplivati na razvoj fine motorike pri mlajših in starejših ter izraziti spoštovanje in naklonjenost, saj je pisanje z roko bolj osebno.

Če bomo pisali z roko, bomo ohranili to fino motorično spretnost, ki je pomembna za mlajše in starejše generacije. Sami se bomo odločali, kdaj bomo pisali s pomočjo računalniške tipkovnice in kdaj z roko. Dobro je ohraniti možnost izbire.

Teden pisanja z roko, ki bo od 17. do 21. januarja 2022, bo lepa priložnost, da vsaj enkrat na leto opozarjate učence, dijake in odrasle na pomen pisanja z roko.

Osrednja tema Tedna pisanja z roko 2022 bo Pišem z roko, ker … Osredotočeni bomona prednosti pisanja z roko.Tema je široka in dopušča veliko možnosti za izbiro (več si zapomnimo, ustvarimo več idej, imamo dolgotrajnejšo pozornost, možgani celoviteje delujejo, izražamo spoštovanje in naklonjenost, izboljšujemo fine motorične spretnosti …).

Vabimo vas k sodelovanju!

Zabeležite si datum, poiščite koordinatorja, ki ima pozitiven odnos do pisanja z roko, in izpolnite prijavnico. Tako bomo razumeli, da želite sodelovati v Tednu pisanja z roko 2022 in prejemati nadaljnja sporočila oziroma napotke, povezane s Tednom 2022.

Vašo prijavo pričakujemo do 22. oktobra 2021 na https://www.pisemozroko.si/prijava-2022

Glede na izkušnje preteklih let želim opozoriti na dvoje:

  1. šola ima praviloma enega koordinatorja;
  2. prijave bomo sprejemali do roka, tj. do 22. oktobra 2021. Po tem roku bomo zamudnikom zaračunali manipulativne stroške v znesku 20 evrov.

Pojasnila dobite po e-pošti ali  po telefonu 030 998 217.

Novo sporočilo z več informacijami bomo posredovali koordinatorjem vseh prijavljenih ustanov konec oktobra 2021.

Lepo vas pozdravljam.

Mag. Marijana Jazbec

Predsednica Društva Radi pišemo z roko

2 comments
  1. 17.-21. 1. 2022 – Teden pisanja z roko – OŠ Selnica ob Dravi

    […] “Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost. To je izvirna človekova spretnost, saj nihče na svetu ne piše tako kot vi. Spretnosti razvijamo z vajo. Znano je, da možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Učenci, ki pišejo z roko, pišejo spise hitreje, imajo večjo vztrajnost, več idej in dolgotrajnejšo pozornost.” (Društvo radi pišemo z roko, 2022, https://www.pisemozroko.si/najavljamo-teden-pisanja-z-roko-2022-2/). […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.