fbpx
Loading...
Teden pisanja z roko 2022

Začenja se teden pisanja z roko 2022

Pred nami je Teden pisanja z roko (17.1.-21.1. 2022), vseslovenski projekt, ki ga Društvo Radi pišemo z roko organizira že sedmič. Namen je ozaveščati splošno in strokovno javnost o pomenu ohranjanja pisanja z roko. To je še posebej pomembno v času, ko je digitalno pisanje, tj. tipkanje na tipkovnice računalnikov, mobilnih telefonov iPadov in drugih naprav, preplavilo pisno sporazumevanje in ko je branje z ekranov pogosto naša prevladujoča dnevna aktivnost. Teden pisanja z roko podpira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in nekatera uspešna slovenska podjetja. Vključenih bo rekordnih 321 šol in drugih ustanov s prek 50.000 udeleženci.

Letošnja osrednja tema je Pišemo z roko, ker…, torej bomo ozaveščali prednosti pisanja z roko. Pisanje z roko

  • je izvirna človekova aktivnost. Nihče na svetu ne piše tako kot vi;
  • omogoča boljše pomnjenje in branje,
  • z njim izražamo večje spoštovanje, saj namenimo prejemniku sporočila več časa in pozornosti,
  • izboljšujemo fine motorične spretnosti,
  • lažje generiramo ideje,
  • angažirana so druga možganska področja kot pri tipkanju.
  • omogoča dolgotrajnejšo pozornost.

Vsako leto izberemo med uglednimi osebnosti tri, ki podpirajo pisanje z roko. Letošnji ambasadorji Tedna pisanja z roko so: pisatelj Tadej Golob, igralka Mojca Fatur in olimpijska zmagovalka Janja Garnbret. Njihove rokopise lahko opazujemo na priložnostih plakatih, ki so umeščeni v šolah in drugih sodelujočih ustanovah.

Teden pisanja z roko vodijo v posameznih ustanovah koordinatorji, ki ob koncu izdelajo poročilo o izvedenih aktivnostih. Društvo vsa prejeta poročila oblikuje v Zbornik, kjer si je mogoče ogledati domišljijske in ustvarjalne razsežnosti vseh sodelujočih.

V šolah bodo v tem tednu spodbujali čitljivo in tekoče pisanje z roko, še posebej pisano pisavo. Na socialnih omrežjih bodo objavljali svoje rokopise: ‘To je moja pisava, je izvirna in neponovljiva’ in se podpisali. Zbirali bodo pisave znanih osebnosti in obravnavali zanimive pisave, npr. zelo velike, majhne, enostavne, okrašene, z velikimi zankami, okroglimi pikami, ipd. Spoznavali bodo pisave svojih učiteljev in poskusili uganiti, kdo je kdo. Eni se bodo preizkusili v preiskavah pisav, drugi se bodo prelevili v grafologe in s pomočjo vodiča ugotavljali, kaj razkriva pisava o ljudeh. Sodelovali bodo v nagradni igri, kjer bodo izdelovali video in/ali plakat o prednostih pisanja z roko.

Tudi vi se lahko vključite v Teden pisanja z roko 2022.  Napišite kakšno lepo misel, fotografirajte rokopis in ga objavite s pripisom: Rad(a) pišem z roko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.