fbpx
Loading...
Teden pisanja z roko 2021

Učenci OŠ Gorica in pisma prijateljstva

OŠ Gorica se je tudi letošnje šolsko leto vključila v vseslovensko akcijo »Teden pisanja z roko«, ki jo organizira društvo Radi pišemo z roko skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo.

Osrednja tema akcije letošnjega leta je Pišem pismo PRIJATELJU. Prav vsi učenci šole, od 1. do 9. razreda, so svoja prijateljska pisma namenili stanovalcem in zaposlenim Doma za varstvo odraslih v Velenju in Centra starejših Zimzelen v Topolšici. Zaradi trenutnih razmer, ko so druženja vseh omejena, so s pismi želeli stanovalcem vsaj malo odpreti vrata v zunanji svet, jih z opisom svojih prigod spraviti v dobro voljo, jih spomniti na njihovo otroštvo in mladost. Z lepim zapisom, z raznimi risbicami in ornamenti  so učenci želeli sporočiti predvsem to, da jim je mar za stanovalce v domu, da mislijo nanje in jih na nek način poskušajo razumeti.

Devetošolci, tudi sami na pragu pomembne odločitve, kje nadaljevati šolanje in zaradi trenutnih razmer še v večji negotovosti, so pisma namenili zaposlenim v obeh domovih. S svojim zrelim in odprtim pisanjem so naši devetošolci pravzaprav upanje ne samo za zaposlene, ampak za nas vse. 

Osnovni namen akcije je ozaveščanje širše strokovne in splošne javnosti o pomenu pisanja z roko ter spodbujanje le-tega. Učitelji in učenci pa so skozi temeljite priprave na pisanje pisem presegli osnovni namen: učenci so spoznali zgradbo pisma; razvijali empatijo; dobili motivacijo za pisanje pisem svojim sorodnikom, prijateljem, vsem tistim, ki jih že dolgo niso videli; razmišljali tudi o lastnih omejitvah, povezanih s koronavirusom, in kar je najpomembnejše, s pomočjo pisem so učitelji še bolj spoznali svoje učence, njihove interese, pa tudi negotovosti in skrbi trenutnega časa.

V posebne nabiralnike je bilo oddanih okoli 450 pisem.  Vsi delavci šole so ponosni na vsako izmed njih. Tudi zato so učitelji učencem napisali pisma spobude in zahvale. Prav vsak od 605 učencev je prejel ravnateljičino pismo in pismo razrednika oz. enega od učiteljev.

Verjamemo, da vsa ta pisma, zapisana in narisana z drobno ročico šestletnika, zapisana s pisavo devetošolca na pragu odraslosti, pomenijo droben čudež in upanje vsem, ki so jim namenjena. Zato so prav vsi pisci pisem lahko naše/vaše zvezde.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.