fbpx
Loading...
Teden pisanja z roko 2019

Kitajka Jen Levy navdušila učence OŠ Šmarje pri Jelšah

Jen Levy je Kitajka s Tajvana. Z možem živita v Sloveniji šele šest mesecev. Jen je učencem 7. in 9. razreda OŠ Šmarje pri Jelšah predstavila svojo kulturo in pisavo. V svet  kitajskih pismenk, kitajske zgodovine in kulture jih je popeljala na zanimiv in slikovit način, saj je s seboj prinesla tudi papir za pisanje, čopiče različnih debelin, tudi take iz medvedje in konjske dlake ter piščančjih peres, in druge pripomočke za pisanje. Zanimiv je bil tudi prikaz, kako Kitajci držijo pisalo. Zapis posamezne pismenke, ki predstavlja določeno besedo, ima v ozadju zgodbo o nastanku in če jo poznaš, si črke zelo hitro zapomniš. Tako vsaj trdi Jen … Vse se je zdelo zelo preprosto, dokler niso tudi sami poskusili pisati. Jen jih je hvalila in spodbujala, včasih tudi popravila, a preproste besede, kot so sonce, jutro, luna …, so jim šle že kar dobro od rok. 

Na koncu jih je naučila tudi nekaj besed v kitajščini. »Wo, ni, ta,» je odmevalo po prostoru. Tako je, začeli so z osebnimi zaimki (jaz, ti, ona), nadaljevali pa kar s celimi povedmi: »Ni hao?« (»Kako si?«)

Da bosta Jen in njen mož lahko še bolje spoznala našo deželo, so jima v zahvalo podarili knjigo Slovenija, biser narave, v kateri bosta lahko našla tudi znamenitosti Šmarja pri Jelšah. Ker je letošnji Teden pisanja z roko namenjen posvetilom v knjigi, so se učenci potrudili in Jen napisali tudi posvetilo v spomin na obisk.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.